cjb pd-februar 2015U akciji pojačane kontrole vozača koji upravljaju motornim vozilima pod djestvom alkohola i opojnih droga na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor od kontrolisanih 179 učesnika u saobraćaju alkotestirano je 117 vozača, a 35 je isključeno iz saobraćaja.

“Kod 34 kontrolisana vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu, dok je zbog prisustva alkohola u količini većoj od jedan gram po kilogramu lišenjem slobode zadržano 12 lica, kao i jedno lice koje je odbilo alkotestiranje”, saopšteno je danas iz CJB Prijedor.

Među alkotestiranim vozačima kod 22 je utvrđena količina alkohola od 0,3 do jedan promil, kod 10 vozača od jedan do dva promila, dok je kod dva vozača utvrđena količina alkohola veća od dva promila.

“Kod dva lica koja su se nalazila u kontrolisanom vozilu testom je utvrđeno prisustvo kanabisa nakon čega su lica lišena slobode i protiv njih slijedi podnošenje izvještaja za počinjeno krivično djelo omogućavanje uživanja opojnih droga”, navodi se u saopštenju.

U toku akcije, provedene proteklog vikedna, utvrđeno je da jedan strani državljanin nije izvršio prijavu boravka na teritoriji BiH, o čemu je obaviješten Terenski centar za strance Banjaluka koji je preuzeo lice radi postupanja u skladu sa nadležnostima.

“CJB Prijedor apeluje da se učesnici u saobraćaju pridržavaju zakonskih saobraćajnih propisa i da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola i narkotičkih sredstava, da bi na taj način zaštitili sebe i druge učesnike”, navodi se u saopštenju.

Tokom 2014. godine na području CJB Prijedor iz saobraćaja je isključeno 2.627 vozača, od kojih zbog prisustva alkohola u organizmu 1.992 vozača i 20 vozača zbog prisustva opijata.

SRNA